Tilbage til oversigt

HISTORIEN BAG: GOG-Hymnen

SEF Arena emmer af historie og kultur – af sved og harpiks – af pokaler og fællesskab. ”HISTORIEN BAG” fortæller de gode historier, der gemmer sig i hallen i Gudme, og som det måske ikke er alle, der kender.

 

(Du kan høre GOG Hymnen i videoen nederst i artiklen) 

 

Har du været til en hjemmekamp i SEF Arena, så har du helt sikkert lagt mærke til, at en særlig sang altid bliver spillet, inden spillerne løber på banen. Og måske har du også lagt mærke til, at ret mange af de gule og røde fans synger med på sangen.

 

”GOG er livet for os…” osv. Ja, det er sangen bag klubben eller GOG Hymnen, som den hedder. Det er en fast del af optakten til hjemmekampene i Gudme, og teksten er endda trykt på spillernes trøjer. Sådan har været det siden 2012,

 

Men længe har hymnen haft en særlig plads i mange gule hjerter. Tilbage i efteråret 1991 henvendte GOG-stifter Poul Syberg sig til Arne Ploug, der er en kendt musiker i Gudme. Arne Ploug synger, spiller flere instrumenter, laver revy og skriver sange. Syberg mente, at Ploug skulle skrive en hymne til GOG.

 

– Jeg tænkte, en hymne! Hold da op, hvordan gør man det? Jeg opfattede jo en hymne som noget højtideligt, fortæller Arne Ploug, der forsøgte at hente inspiration i de hymner, han kendte. For eksempel H.C. Andersens ”I Danmark er jeg født”.

 

– Og så kendte jeg “Hymnen til Afrika”, en sydafrikansk hymne, som blev sunget første gang i 1899 i Johannesburg. Den er i dag nationalhymne i Tanzania og Zambia. Den blev min største inspiration.

 

Det var vigtigt for Arne Ploug, at hymnen på én gang var både seriøs, enkel og nem at synge. Hustruen Ingeborg hjalp med at skrive teksten. Melodien har han selv stået for – bortset fra et par enkelte toner, som en stor GOG-profil kan tage æren for.

 

– I december 1991 præsenterede jeg den så for GOGs herrehold, og de var begejstrede. Bent Møller mente lige, der skulle ændres et par toner, så det gjorde vi. Første gang den blev sunget i en større forsamling var til julefrokosten det år, og så har den jo været med ved stort set alle sammenkomster i klubben siden.

 

Arne Ploug bor i Gudme, men har aldrig selv spillet håndbold. Han kom i kontakt med klubben gennem sit arbejde som lærer på Gudme Skole. Derudover har han også været med til at lave revyer i forbindelse med GOGs sommerfester, og parrets tre børn har alle spillet i den gule trøje. Det er stort for Arne Ploug, at hymnen er så holdbar, at den nu synges inden hver hjemmekamp i hallen i Gudme.

 

– Jeg er bare så glad og beæret over, at det kan blive ved. Man kan jo ikke på forhånd vide, om et stykke musik bliver et hit eller det modsatte. Jeg har åbenbart haft en heldig hånd dengang i 1991, lyder det fra Arne Ploug.

 

Kom og syng med til næste hjemmekamp i SEF Arena i Gudme. Det er på søndag, når Aalborg Håndbold kommer på besøg i slutspillet.

 

GOG Hymnen

 

Tekst og musik: Arne Ploug 1991

 

G-O-G er livet for os!

for din ære vil vi slås

Er du lille, er du stor

du på klubben tror!

 

Vi er gule – røde – og
vi er fra G-O-G !
 VI ER FRA G-O-G !

 

ÉN FOR ALLE – ALLE FOR ÉN –

det er klubbens hjøresten!

Er du lille, er du stor,

klubben på dig tror!

 

Vi er gule – røde – og
vi er fra G-O-G !
 VI ER FRA G-O-G !